Bert Vanderstichelen

Van beroep is Bert een informaticus- consultant in projectmanagement en change management, en heeft hij in het verleden 20 jaar lang een eigen middelgroot IT-consultancy bedrijf geleid.

Muziek en gitaarspelen is evenwel altijd zijn grote hobby geweest.

Bert begon zijn muzikale opleiding op z’n twaalfde met gitaar en behaalde een hoger klassiek diploma.

Maar evengoed als van klassiek, werd hij stilaan fan van luisterliedjes, moderne pop en rock.

Van zijn 19de gaf hij gitaarlessen in verschillende jeugdhuizen.

Nauwelijks twintiger en student werd hij begin in ’79 muziekrecensent bij de plaatselijke streekkrant , die toen nog “De Voorpost” heette.

In die hoedanigheid was hij de eerste in België die op 20 maart 1980 Lemmy van Motörhead interviewde Dit was na een concert dat georganiseerd werd door Tuur Praet ( de latere manager van Lavvi Ebbel) Het concert was een allereerste concert voor België dat doorging in de vorige OKAPI zaal aan de burchtstraat.

Ook Ian Anderson ( Jethro Tull) en anderen zoals Ritchie Blackmore ( Deep Purple, Rainbow, etc..) kon hij nog later later te pakken krijgen

Ondertussen legde hij zich ook toe op Amerikaanse folk ( traditional en contemporary) en later op Europese folk ( mazurka’s, scottisch, Ierse jigs..het genre dat op folkbals wordt gespeeld)

Terwijl gitaar spelen steeds een hobby of maximum een semi-beroep was, verdiepte hij zich verder in de renaissance en folk renaissance , met verschillende optredens in allerlei groepen, maar evengoed in Franse chansons voor bijeenkomsten met vrienden- muzikanten en uiteindelijk een stukje flamenco.

in de folk-wereld is hij goed bevriend met de leden van Kadril, waarvan hij destijds als bedrijf een plaat (Eva) heeft gesponsord.

Bert kan alle genres van muziek smaken en staat dan ook open voor alles wat een leerling -gitarist in het genre van diens keuze wil bijleren. Het gaat uiteindelijk om uit het instrument te halen wat je er graag uit wil halen. En hierin wil hij zijn ervaring graag doorgeven.

Van in het begin legt Bert ook sterk de nadruk op techniek en oefeningen, om geen kostbare tijd te verliezen met enkel liedjes aan te leren die bij een beginnende gitarist in de meeste gevallen toch nog niet bijster goed klinken. Hij wil de beginnende gitarist zeker wel liedjes aanleren, maar tegelijk ook even door de noodzakelijke zure appel heen laten bijten, zodat die wat later veel gemakkelijker liedjes kan aanleren, die dan ook beter zullen klinken. Zijn ervaring zegt dat Iemand een goede wordt als die in het begin ook de technische oefeningen dagelijks uitvoert.

Hij deelt het gitaarspel in 4 grote niveaus die elk nog onderverdeeld zijn:

1) Ritmegitaar in allerlei slagritmes, gecombineerd met de linkerhand

2) sologitaar al dan niet gebaseerd op gebroken akkoorden

3) tokkelen in verschillende ritmes

4) tokkelen afwisselend met slag in hetzelfde ritme/muziekstuk

Die optiek is de basis van waaruit wordt les gegeven, maar verder ook gericht naar van wat de leerling- gitarist verlangt.

Contact:

e-mail: bert@ozma.be
tel.: +32 499 18 76 71